راهنمای کامل اخذ دستور نقشه، نحوه خواندن و استعلام آن

مراحل دریافت دستور نقشه از شهرداری
اگر در حوزه ساخت و ساز فعالیت میکنید، چه به عنوان معمار و چه به عنوان سازنده، حتما با اصطلاح "اخذ دستور نقشه" مواجه شدهاید. دستور نقشه یا به عبارتی دیگر، دستور تهیه نقشه، یکی از مهمترین مدارک فنی پیش از شروع عملیات تخریب و نوسازی محسوب میشود. در این مطلب، به معرفی کامل دستور نقشه، نحوه خواندن آن و همچنین فرآیند دریافت و مدت زمان صدور آن خواهیم پرداخت.
دستور نقشه چیست؟
دستور نقشه، نخستین گام رسمی پیش از شروع ساخت و ساز یک پروژه ساختمانی است. این سند، ضوابط تهیه نقشههای معماری را مشخص میکند و هدف اصلی آن، ایجاد نظم در ساخت و ساز شهری و جلوگیری از بی نظمی در توسعه فضاهای شهری است. مواردی مانند سطح اشغال، میزان تراکم، اصلاحی، نحوه تامین پارکینگ، ملاک تراکم و دیگر ضوابط فنی در دستور نقشه درج میشوند. اگر با مفاهیم ذکر شده آشنا نیستید، پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط در سایت 23Gane را مطالعه کنید تا درک بهتری از ادامه مطلب داشته باشید.
اگر قصد ساخت یا مشارکت در ساخت دارید، نخستین قدم باید استعلام دستور نقشه باشد. همچنین توصیه میشود قرارداد خود را بر اساس تهیه دستور نقشه مطلوب تنظیم نمایید. در چنین شرایطی، استفاده از مشاوره حرفه ای و قابل اعتماد، میتواند از بسیاری از مشکلات احتمالی جلوگیری کند.
نحوه خواندن دستور نقشه
در ادامه، مهمترین اطلاعات مندرج در دستور نقشه را بررسی میکنیم:
شماره پرونده: در واحد شهرسازی، شناسایی ملک از طریق شماره پرونده انجام میشود.
تاریخ صدور: اعتبار دستور نقشه از تاریخ صدور، 6 ماه است. در صورت انقضا، باید مجدد اقدام به دریافت دستور جدید شود.
کد شناسایی ملک: همان کد ملک و بلوک است که با پلاک آبی یا نقشه محل ملک مشخص میشود.
پلاک ثبتی: شمارهای که از سوی اداره ثبت برای ملک صادر میشود و روی سند رسمی ثبت شده است.
نوع درخواست: مانند تخریب و نوسازی، تغییر نقشه، توسعه بنا و غیره.
تاریخ درخواست: تاریخی که درخواست ثبت شده و در برخی موارد ملاک بررسی قوانین جدید قرار میگیرد.
نام متقاضی: ممکن است مالک یا وکیل او باشد. برای صدور پروانه، باید نام همه مالکین ذکر شود اما برای دستور نقشه، یک نام کافی است.
ابعاد طبق سند و وضع موجود: ابعاد ملک طبق سند و بررسی بازدید میدانی.
ابعاد گذر اصلاحی و باقیمانده پس از اصلاحی: مرتبط با عقب نشینیهای لازم طبق ضوابط.
توضیحات طرح تفصیلی بر و کف: نظرات کارشناسی در مورد تغییرات مورد نیاز بر اساس استعلام ها.
نحوه درخواست دستور نقشه
برای ثبت درخواست صدور دستور نقشه، مالک یا وکیل قانونی او میتواند از طریق دفاتر خدمات الکترونیک شهر اقدام کند. همچنین در صورتی که متقاضی دارای حساب کاربری در سامانه "تهران من" باشد، امکان ثبت درخواست به صورت غیرحضوری نیز فراهم است.
مدت زمان صدور دستور نقشه
مدت زمان صدور دستور نقشه بستگی به عوامل مختلفی مانند دریافت استعلام های مرتبط یا مغایرت ابعاد ملک دارد. در شرایط عادی و بدون مشکل، صدور دستور نقشه معمولا حدود سه هفته طول میکشد. در برخی موارد ساده، این فرآیند در دو هفته انجام شده و در برخی پرونده های پیچیده، تا یک سال نیز زمان برده است.
نحوه استعلام وضعیت دستور نقشه
برای پیگیری وضعیت دستور نقشه، کافی است با شمارهگیری کد #۳*۱*۱۳۷* در تلفن همراه و وارد کردن شماره پرونده، وضعیت فعلی پرونده را مشاهده کنید.
مراحل بعد از دریافت دستور نقشه
پس از دریافت دستور نقشه، وارد فاز طراحی معماری خواهید شد. دستور نقشه مشخص میکند که چند طبقه و چند زیرزمین قابل ساخت است، چه تعداد واحد میتوان احداث کرد و چه میزان پارکینگ مورد نیاز است. در این مرحله، همکاری با یک معمار باتجربه اهمیت زیادی دارد.
.